КАКО НА ОДМОР СА ВАШИМ ЉУБИМЦЕМ ?

Изглед пасоша за кућне љубимце

1. ПАСОШ
Пасош добијате код свог ветеринара приликом прве вакцинације против беснила, која се спроводи већ од трећег месеца старости. Том приликом ваш кућни љубимац добија пасош и тетовир број или микрочип (законом обавезан вид обележавања и услов за ЕУ). У пасошу су уписани подаци о власнику, подаци о животињи, тетовир број или број микрочипа и датум вакцинације против беснила. Због издавања ветеринарског сертификата потребно је да замолите вашег ветеринара да испуни и рубрику шест (подаци о третману против крпеља) и рубрику седам (подаци о третманима против пантљичара паса )
2. ВИЗА
Pезултат лабораторијске анализе титра антитела на беснило ФАВН тестом Овај документ издаје се на основу анализе крвног серума вашег љубимца, и он стиже на кућну адресу. Узимање крви и слање узорка обавља ваш ветеринар.
3. ВЕТЕРИНАРСКИ СЕРТИФИКАТ
Сертификат се добија одласком у ветеринарску инспекцију вашег округа. Распитајте се код ветеринара где се налази најближа ветеринарска инспекција. Одлазак не захтева довођење љубимца у њихове просторије, тако да га бар са те стране можете поштедети целокупне гњаваже. На основу увида у прикупљену документацију ветеринарски инспектор издаје сертификат ВС – 40 / И – 7 са којим можете путовати. Важно је истаћи да свака земља задржава дискреционо право да затражи и друге анализе или пропише карантин на граници. Сертификат важи 4 месеца након потписивања од стране ветеринарског инспектора или до истека вакцинације. Узорковање крви за лабораторијске анализе титра антитела мора бити обављено најраније 30 дана после вакцинације против беснила и три месеца пре путовања у земље чланице Европске Уније. Важно је рећи и то да вадјење крви није потребно сваки пут пред ваш одлазак у иностранство, анализа је валидна доживотно уколико се придржавате вакцинације против беснила једанпут годишње (мора се обновити вакцинација до датума који вам стоји у пасошу).