Ринотрахеитис

Ринотрахеитис

Заразна, врло контагиозна болест мачака праћена у почетку болести повишеном температуром. Испољава се у виду коњунктивитиса, сузења, исцетком из носа, кијањем, кашљем и видљивим променама на органима за дисање. Узрочник је херпесвирус – мачји тип 1.  Једина превенција је вакцинисање здраве мачке. Прво вакцинисање се врши у  периоду од 8-9 недеља, а друго у периоду од 12 недеља. Вакцинисање се врши поливалентном вакцином која штити и од других заразних болести. Извор инфекције је болесна мачка. Болест се може проширити у року од неколико дана, а преноси се најчешће с једне на другу животињу. Постоје и клинички инапарентне инфекције (клинички невидљиве, без присутности симптома), које омогућују неприметно ширење узрочника.

Вирус се излучује исцетком из очију и носа . Обољевају само мачке и вирус се не преноси на друге животиње. Инкубација траје 2-5 дана. Ток и тежина болести могу бити врло различити – од инапарентних облика (невидљиви;благи облици) па до наглог угинућа.

Секундарне бактеријске инфекције најчешће су узроковане са бактеријама Пастеурелламултоцида, Бордотеллабронцхосептица, Стрептоцоццуссп, Мyцопласмафелис. Ове бактерије могу узроковати хронични гнојни ринитис и коњуктивитис, упалу поребрице па и пнеумониу!

Мачке које се опораве од ове болести постају носиоци и излучују вирус, спонтано или након стреса. Вирус излучују путем исцетка из носа.

Сам гнојни исцедак није последица вируса као таквог, већ последица напада бактерија на ослабљени организам.

Уколико се крене са лечењем на време, мачке обично оздраве кроз 2 недеље. С обзиром да нема специфичног лека за вирус, лечење се базира на антибиотској терапији, применом муколитичких препарата како би се олакшало животињи да избаци слуз и гној из дисајних путева, И витаминима како би се убрзао опоравак. Такође се могу користити масти за очи како би се спречило накупљање гнојног исцетка и чист физиолошки раствор за испирање дисајних путева и очију.