Панлеукопенија

Вирус панлеукопеније

Заразни ентеритис мачака (мачићњак) акутна је и врло заразна болест мачака. Болест напада младе мачке старије од 3 месеца а због велике отпорности и инфективности вируса сматра се да су готово све мачке до годину дана биле изложене вирусу. Због свега наведеног у сврху превенције болести мачке је неопходно ванкцинисати мачку против панлеукопеније. Болест се одражава повишеном температуром, леукопенијом (смањен број леукоцита) проливом и дехидрацијом као и великим леталитетом. Узрочник је врло инфективан парвовирус – мачији вирус панлеукопеније (ФПВ).
Вирус је јако отпоран и дуго опстаје у околини а извор инфекције су болесне животиње, њихове излучевине (нарочито фецес) , леш угинуле животиње. Инфекција се преноси директним контактом с болесном животињом и њеним секретима , контаминираном храном и водом. Место уласка вируса у организам је слузница пробавног тракта.

Инкубација траје 2-9 дана након чега се болест манифестује јаким инфекциозним синдромом; температура 40-40,6°Ц, губитак апетита, депресија и опСХта слабост.

Животиња учестало повраћа, јавља се дијареја – ређе с примјесама крви. Абдомен је болан на палпацију – животиња лежи потрбушке с главом наслоњеном на предње шапе. Длака постаје неравна и накострешена. Болест траје 3-7 дана и често завршава смрћу животиње.

Док животиња повраћа потребно је ускратити воду и храну али због бржег опоравка пожељно је што пре након престанка повраћања постепено успоставити храњење болесне животиње. На тржишту постоје готове лако пробављиве дијеталне хране за стања акутних пролива.

Иако је смртност код ове болести изразито висока, ако је терапија започета на време прогноза је релативно добра. Код животиње која преживи 5. дан болести сматра се да има добре изгледе за опоравак од болести.