Лептоспироза

Лептоспироза под микроскопом

Бактеријска болест људи и животиња која може изазвати озбиљне симптоме. Вакцинација паса и примена општих превентивних мера може смањити ризик од изложености за вас, вашу породицу и ваше кућне љубимце. Поред тога, избегавајте да пијете или да се купате у води која је, можда, контаминирана урином дивљих животиња. Спречите и вашег љубимца да пије такву воду. Важна је контрола популације глодара, као и дезинфекција подручја на којем су боравили и где има њиховог урина. Носите заштитну одећу, ако радите са контаминираним земљом или другим материјалом на фарми, у канализацији или приликом дератизације. Оперите руке након руковања са животињама или са потенцијално контаминираним материјалом.
Људи и пси могу бити изложени Лептоспири путем контакта са зараженим урином или преко контаминиране воде, хране или тла. Дивље животиње и глодари су природни извор, али пси и друге домаће животиње могу да буду преносиоци болести. Бактерије могу ући у организам преко слузнице ока, уста, носа, или преко повреда на кожи.
Лептоспироза је распрострањена у целом свету, али посебно је проблематична у топлим крајевима са тропском климом. Радници у канализацији и људи који раде са животињама и на фармама су под већим степеном ризика. Многи људи и пси дођу у контакт са лептоспирозом када попију контаминирану воду или пливају у њој приликом камповања или када се баве спортовима на води.
Код паса се јављају грозница, повраћање, дехидратција, повећана жеђ, жутица и не желе да устају. Међутим, неки пси не показују никакве симптоме. Лептоспироза може довести до тешких оштећења бубрега или јетре, и до угинућа. За дијагнозу су потребне анализе крви и урина.
Лептоспироза се лечи и код људи и код кућних љубимаца, али захтева болничко лечење. Користе се антибиотици и лекови који помажу у ублажавању симптома. Интравенска инфузија се примењује због дехидратације изазване повраћањем или проливом. Важно је са терапијом почети на време, пре него што бактерија изазове оштећење бубрега или јетре.