Заразни кашаљ

Сув, надражајни кашаљ и надражај на повраћање, који се појављују изненада, чим пас почне брже да дише. Ако се не лечи, кашаљ је све јачи, пас губи апетит, нерасположен је, а може да се јави и благо повећање телесне температуре. Ефикасна превентива против ове болести је вакцинација. Вакцина против штенећака обично садржи и вирус Параинфлуенце, тако да са једном вакцином штитимо пса од оба вируса. Код штенаца и паса којима је из неког разлога смањен имуни систем (скотне кује, кује које доје, хронични болесници, осетљивије расе, пси који живе у неадекватним условима и великим популацијама) могу да се појаве и симптоми упале плућа: висока температура и продуктиван кашаљ (продуктиван кашаљ избацује неки садржај насупрот сувом кашљу који не избацује ништа).
Ова болест се лечи пре свега средствима за смирење кашља и ширење бронхија, а антибиотици се дају да би се спречила бактеријска инфекција оштећеног ткива. Пас треба да се држи у топлој проветреној просторији, без јаких мириса, да једе мекшу храну и да се минимално изводи напоље.
Уколико има огрлицу, препоручује се заменити је амовима, јер притисак огрлице на душник такође изазива кашаљ. Уколико се анализом пронађе бактерија Бордатела, дају се антибиотици из групе тетрациклина и хинолона. Терапија траје око недељу дана.