У НАЈТОПЛИЈЕМ ДЕЛУ ГОДИНЕ НИЈЕ ЛАКО НИ КУЋНИМ ЉУБИМЦИМА

*Избегните топлотни удар
Баш као људи, и животиње могу да буду исцрпљене због високих температура и да претрпе топлотни удар. Зато овог лета добро пазите свог љубимца. Не изводите свог љубимца из куће ако је претопло или у ваздуху има доста влаге. Држите га у просторији с добром вентилацијом и побрините се да у њој буде посуда с већом количином свеже и хладне воде. Обезбедите му свежу воду и онда када сте напољу. Ако имате пса, водите га у кратке шетње рано изјутра и увече, када је мање топло. Сведите на минимум време које ће ваш љубимац проводити на сунцу. Посебно ако је реч о животињи светле длаке која нема превише крзна.
”Летњи паразити”
Током лета треба обратити пажњу и на појачану опасност од бува и крпеља који, осим што изазивају надражај коже и несносан свраб, могу преносити и инфекције и паразите. Превентивни третмани сваког месеца, употреба огрлица са дуготрајним дејством, или ињекције које даје ветеринар, веома су битни за заштиту од бува и треба их примењивати целе године. Поред бува И крпеља за вашег љубимца велику опасност представљају и комарци па треба избегавати места где их највише има. Срчани црв, је један од паразита који се преноси убодом ових инсеката, а последице су фаталне. Због тога, суштина заштите од ове болести јесте примена препарата који ће, у случају да пса уједе инфицирани комарац, спречити развој одраслог облика црва из ларвице коју у организам пса убризга комарац.
Лети треба избегавати неуређене травне површине.
Због слабијег одржавања зелених површина и нередовног кошења траве “попиних прасића” из сезоне у сезону има све више. “Попино прасе”је клас траве која је врло распрострањена по градским травњацима. Највећи проблем је што ова, изгледом безначајна биљка, може да изазове озбиљне здравстене проблеме код пса. Шетајући се кроз траву или по њој се ваљајући пас на своју длаку може да нанесе велики број “попиних прасића”. Проблем настаје оног тренутка када се неко од ових травки забоде у кожу или упадне у ухо, око или нос пса.